fm2009 coverZa sve one koji uživaju u kretanju virtualnih milijuna najvažnije sporedne stvari na svijetu i svima onima koji znaju da u njima čuči još neotkriveni menadžerski talent svijet će se uskoro okrenuti naglavačke. Sve obveze koje su se do jučer činile neodgodivima, naći će neko sretnije vrijeme za rješavanje, prijatelje nećete vidjeti mjesecima, djevojka, žena, priležnica ili «kolegica» okrenut će vam leđa, a vaše mjesto kao člana zajednice ostat će gotovo upražnjeno, možda sve do trenutka dok susjedi ne osjete smrad iz vašega stana i ne odluče pozvati policiju jer sumnjaju na ono najgore. Razlog za sve ovo može biti samo jedan, uskoro izlazi novi Football Manager!


Fotball Manager franšiza je jedna od najdugovječnijih u svijetu gaminga, a među menadžerskim igrama daleko najuspješnija. Pa iako danas postoji nekoliko više-manje uspješnih nogometno-menadžerskih serijala, niti jedan od njih se ni po igrivosti ni po popularnosti, a napose po količini podataka i novotarija ne može mjeriti s Football Managerom. Već prethodni nastavak (Football Manager 2008) donio je toliko novotarija da i danas, godinu dana nakon izlaska, predstavlja izvrstan izvor zabave i vrlo adiktivnu igru koja će vam teško dosaditi i nakon višemjesečnog igranja, a novim nastavkom (ovim koji tek dolazi) uvodi se mnoštvo stvari za koje većina igrača nije ni znala da im u prethodnim nastavcima nedostaju, ali čim su objavljeni teško se bilo ne složiti s tim da je upravo to ono što je trebalo uvesti. Iz Sege i Sports Interactivea (inače tvoraca ove igre) stigli su mnogi teaseri o tome što nas tek očekuje, ali od najavljenih stotinjak novotarija, otkriveno ih je tek pola, pa nam ostaje čekati sam izlazak igre da bi smo se sami uvjerili što nam to svega novoga još donose.

Sam koncept igre se ne mijenja puno od prošlogodišnjeg izdanja, jer uostalom, zašto mijenjati dobitnu formulu. U prethodnom nastavku je sve funkcioniralo baš onako kako treba, pa se novi nastavak uglavnom bavi kozmetičkim dotjerivanjem onog prošlogodišnjeg, uvođenjem sitnica koje omogućuju još dublju povezanost sa samom igrom (igračima, novinarima, trenerima i inima) i napokon… 3D engine za praćenje utakmica.

3d pogled 2
Sam način praćenja utakmica (pomoću kružića s brojevima) kakav je viđen na prethodnim izdanjima, bio je sasvim zadovoljavajući, ali u nekim trenutcima, bilo je nemoguće prosuditi neke detalje igre ako ju pratite iz ptičje perspektive, kao npr. kod dosuđenog jedanaesterca, teško da ste mogli novinarima dati neku smislenu izjavu, ako cijeli prizor niste vidjeli iz pravog kuta. 3D engine će ovdje unijeti velike promjene, jer će vam omogućiti praćenje utakmice iz različitih kutova, a uz to ćete moći i sami označiti pojedine detalje iz svake utakmice i pogledati ih naknadno (također iz različitih kuteva) kako biste točno znali kako se vaši igrači ponašaju na terenu. Uz 3D engine, dolazi i full screen TV view koji će vam omogućiti da se zabavite pivom i kokicama dok utakmicu gledate u real timeu (svih 90 minuta), ali naravno i sudjelujete u njoj izravnim kreiranjem i promjenama taktike i igrača.
Odmah nakon pojavljivanja prvih screenshotova ovog prikaza pojavili su se i zajedljivi komentari kako je grafika prikaza na razini one iz 1997., ali za te koji se bave takvim kritikama možemo samo zaključiti da sigurno nisu dostojni nazivati sebe pravim managerima, već običnim jazavcima kojima je bolje da se drže najnovijih shootera u kojima će biti oduševljeni grafikom i morati svakih par mjeseci nadograđivati računalo da bi ih uopće mogli igrati. Pravi menadžeri će prepoznati ono što je ovdje najvažnije, a to je izvanredna igrivost, a praćenje utakmica u 3D engineu je samo jedan bonus koji će vam omogućiti bolju spoznaju u stvarno ponašanje igrača radi uspješnijeg slaganja taktike.
3d pogled

No da se ne bavimo samo engineom, pogledajmo što još novoga donosi Football Manager 2009.
Jedna od najznačajnijih stvari koja se ovim nastavkom uvodi je izravna komunikacija s vašim asistentom za vrijeme utakmice. Naime, dok utakmica traje, gledate ju zajedno s asistentom (ne pravim, nego virtualnim) i u svakom trenutku možete od njega tražiti savjet ili mišljenje. Tako vam on može dati do znanja da se pojedini igrač ne ponaša baš onako kako ste zamislili, pa da bi ga bilo bolje zamijeniti ili premjestiti na drugu poziciju, ili vas upozoriti da ostaje previše prostora iza vaše obrane, pa ne bi bilo zgorega pojačati ju s još kojim igračem ili obrani narediti da se povuče bliže svom golu.
Osim interakcije s asistentom, pojačana je i interakcija s medijima, pa ćete tako prije i nakon svake utakmice sudjelovati na novinarskoj konferenciji na kojoj ćete odgovarati na pitanja. Naravno, možete se i riješiti novinara, ali to će ovdje za posljedicu imati da vas počnu ignorirati ili širite zle glasine o vama i vašem klubu. U svakom slučaju, bit će vrlo važno paziti na to kakvu sliku ostavljate u medijima, jer ipak su oni ti koji će moći podignuti ili srušiti vašu karijeru.press konferencija

Što se taktika tiče tu je i dalje sve ostavljeno vama na slobodnu volju, da slažete taktike kakve sami smislite i s mnoštvom mogućnosti određujete kretanje igrača i tempo igre, ali zgodna novotarija je u tome da ćete sada moći svakom pojedinom igraču odrediti neke posebne poteze koje će posebno uvježbavati na treningu i onda ih koristiti na utakmici. Tako npr. možete nekom igraču odrediti da svoj trening posveti uvježbavanju udaraca izdaleka, a na utakmici da puca po golu čim mu se za to pruži prilika.upute igracu

Način kupovine i prodaje igrača je potpuno izmijenjen u odnosu na prethodna izdanja, sve u svrhu toga da bi se što više približio onome u stvarnom svijetu, ali kako će točno izgledati, još ne možemo točno znati, jer nigdje nismo uspjeli iskopati neki screenshot koji se bavi tom tematikom.povjerenje uprave

Sve u svemu, uopće ne sumnjamo da će Football Manager 2009 biti pravi hit koji će i ove godine poharati top ljestvice najboljih novih igara (samo za informaciju, FM2008 je u velikoj Britaniji punih 20 tjedana bio No1 među najprodavanijim igrama), pa nam ostaje samo čekati 14. studeni kad će se igra konačno pojaviti na policama.
GG
21.10.2008. u 15:41 • 1 KomentaraPrint#