Vožnja lijevom stranomKad čujemo li pojam "samuraji", mnogima se u glavi stvore asocijacije poput Japana, harakirija ili možda katanae, no hoće li itko pomisliti kako bi samuraji mogli biti jedna od prvih indirektnih poveznica sa pojavom vožnje automobila lijevom stranom ceste? Čisto sumnjamo, no povijest kaže kako sve potječe još iz davnog 17. stoljeća, kada su samuraji prometovali lijevom stranom ceste, jer je tako svim dešnjacima bilo olakšano izvlačenje oružja, katane, ako bi se našli u prijetećoj i opasnoj situaciji. Ovakav način razmišljanja bio je prisutan također i u Velikoj Britaniji, no, naravno, u njihovom slučaju nije se radilo o drevnim samurajima, već o konjima.U vrijeme kada je bilo popularno prometovati jahajući konje, također se kretalo lijevom stranom ulice, a i ovaj se put kao razlog navodi lakša obrana od napadača - mačevi su se nalazili u desnoj ruci pa ih je na ovaj način bilo lakše izvući. Možda bi netko mogao pomisliti kako pješaci, jahači te napadači nemaju prevelike veze s ovom tematikom, no upravo je suprotno - promet nije samo, primjerice, cestovni ili pomorski prijevoz, u promet ubrajamo i prijevoz ljudi, informacija, robe te pravila koja nam omogućuju praktično snalaženje u njemu. Već se sada može zaključiti kako prometovanje lijevom stranom ceste ne potječe isključivo iz bizarne potrebe Engleza za drugačijim načinom snalaženja, nego iz nekih drugih razloga.

Zemlje u kojima se vozi lijevom stranom
U mnogim povijesnim tekstovima govorilo se kako taj zakon potječe od strane Crkve te da je donesen papinskom odlukom, no to nije točno. Do same pojave Napoleona Bonapartea na svjetskoj sceni, "prirodno" je bilo voziti lijevom stranom ceste. Cijela je Europa vozila lijevom stranom sve dok Napoleon, vladar sa velikim imperijalnim težnjama, nije pokorio veliki broj zemalja te ih odlučio podvrgnuti promjenama kako bi bile u skladu sa Francuskom. No, isto su tako na zahtjev Velike Britanije mnoge njezine kolonije morale i dalje voziti lijevom stranom. Možemo primijetiti da je u današnje vrijeme vožnja lijevom stranom ceste za mnoge suluda, neprirodna a neki još uvijek nisu ni upoznati sa činjenicom da postoje zemlje u kojima je taj zakon i dalje na snazi, jer, kako se kaže, "normalno" je onako kako radi većina. Međutim otprilike dvije milijarde ljudi voze lijevom stranom, a oni se mogu raspodijeliti u mnoge britanske kolonije iz zajednice Commonwealtha. Napoleonov se zakon uspio iz Europe proširiti čak i na SAD i Kanadu, Švedska na desnu stranu prelazi u 60-im godinama, a još jedna od zanimljivosti je kako je čak i Hrvatska za vrijeme austrougarske vozila lijevom stranom.

Vožnja lijevom stranomIako to nije nužno pravilo, česta je pojava i da je vozačevo sjedalo premješteno na desnu stranu kod vožnje lijevom stranom ceste. Kako je Velika Britanija, te ostale zemlje koje voze lijevom stranom, iznimka, tako postoji iznimka i u njihovom zakonu - u Britaniji postoji samo jedna cesta kojom se mora voziti desnom stranom, a to je cesta koja vozi do kazališta Savoy u Londonu. U tu je malu privatnu ulicu to pravilo uvedeno kako vozila koja ostavljaju ljude pred kazalištom ne bi blokirala ulaz u hotel Savoy. Što je veća turistička atrakcija, ulica koja čini iznimku ili sama vožnja lijevom stranom ulice, ne možemo biti sigurni, no iz svega ovog možemo zaključiti kako na kraju ipak nitko ne vozi naopako, nego normalno, bar u svom svijetu.
MA
14.11.2008. u 11:52 • 3 KomentaraPrint#