Povijest kondomaKondom se, kako već svi znamo, koristi pri spolnom odnosu kako bi se izbjegla neželjena trudnoća ili spolno prenosive bolesti. Danas su poznate mnoge vrste kondoma, a kako bi užitak bio veći ima ih u raznim bojama, oblicima, mirisima i okusima te sa stimulirajućim svojstvima. Ipak, nije uvijek bilo tako - trebala su proći stoljeća da kondom poprimi svoj sadašnji oblik. Da, stoljeća, jer povijest kondoma zapravo započinje s poviješću čovjeka!c Otkad postoji čovjek, njegova želja za seksualnim užitkom, postoje i kondomi koji su omogućavali ljudima nesmetano uživanje pri spolnom snošaju, bez posljedica (začeća, bolesti). Danas je korištenje kondoma globalno rašireno, no povijest bilježi da su kondomi u počecima bili dostupni samo bogatima. Pa pogledajmo kako se kondom mijenjao kroz povijest…Povijest kondoma
Ta se mala stvarčica danas toliko usavršila pa će se možda činiti odbojnim ako saznate da su se prvi pravi kondomi pravili od životinjske utrobe, točnije crijeva (ovce, janjeta ili krave). Najviše su se proizvodili tijekom 18. stoljeća. Koliko god to danas zvučalo nezamislivo, životinjska crijeva bila su najučinkovitiji način sprječavanja začeća i bolesti. Crijeva su se prala, sušila i oblikovala, a zbog svoje elastičnosti dobro su prianjala. Ipak, takvi su kondomi bili izuzetno skupi, nisu se mogli kupiti u svakoj trgovini kao danas i samo su povlašteni mogli doći do njega. Jednom kupljen kondom koristio se iznova i iznova, dok se nije potpuno istrošio ili žalibože puknuo.
Povijest korištenja neke vrste kondoma možemo pratiti od 1000. godine prije Krista. Tada su stari Egipćani koristili lanene napravice kao zaštitu od raznih bolesti. Najstariji dokazi u Europi o korištenju neke vrste kondoma potječu sa spiljskih crteža u Francuskoj (oko 100.-200. godine). Postoje i razni dokazi da su se kondomi koristili u Rimskom carstvu.
Zbog širenja raznih spolnih bolesti oko 1500. godine, poput sifilisa, kondomi su postali nužni za veću populaciju ljudi. Tada započinje i prva masovna prodaja kondoma.

Kondom od životinjskih crijeva
Obično se pretpostavlja da su kondomi dobili ime po doktoru Condomu koji je djelovao u vrijeme Charlesa II. (oko 1700. godine). On se dosjetio kako pomoći kralju u sprječavanju začeća nezakonite djece ponudivši mu kondom za uporabu.
Zanimljivo je spomenuti da kondome ne koriste samo oprezni ljubavnici. Kondomi su zapravo višenamjenski proizvod jer su vodootporni, rastezljivi i izdržljivi. Evo nekoliko mogućnosti korištenja kondoma:

1. Kondome je koristila vojska u ranim akcijama, špijunskim pohodima budući da jedan mali obični kondom neće izazvati sumnju ukoliko ga pronađu. Primjerice, tijekom drugog svjetskog rata vojnici i mornarica koristili su duple kondome, napuhane i zapečaćene cementom unutar kojih se nalazio neelektrični plamen, za podvodna istraživanja.
2. Kondom se može koristiti za sprječavanje prštanja vode u situacijama poplave kuća.
3. Kondomi se koriste za krijumčarenje droge tako što se kondom napuni drogom, čvrsto zaveže i proguta ili unese u rektum. Takva metoda krijumčarenja droge izuzetno je opasna jer ukoliko kondom pukne u tijelu, čovjek može umrijeti od predoziranja.
4. Kondom se koristi za zaštitu mikrofona u situacijama podvodnog snimanja.
5. Kondome koriste inženjeri za uzorke tla jer će unutar kondoma uzorak tla uvijek biti svjež i suh te pogodan za razna ispitivanja.
6. Da kondomi mogu biti umjetnost svjedoči iduća slika. Brazilska umjetnica Adriana Bertini u jednoj je kampanji protiv AIDS-a iskoristila tisuće kondoma za kreaciju ženskih haljina i suknji.

Adriana Bertini
To su samo neka od brojnih mogućnosti korištenja kondoma pa stoga nemojmo podcjenjivati ovu malu stvarčicu. U današnje vrijeme mnoge kampanje promiču upotrebu kondoma jer su oni zaista najbolji način da se spriječe spolno prenosive infekcije. Poznato je kako je čak i najpoznatiji ljubavnik svih vremena, Casanova, koristio kondome prilikom svojih ljubavnih avantura!
Mya
20.11.2008. u 21:03 • 8 KomentaraPrint#