Najodvratnije delicijeKad nam dolaze ovako važni blagdani kao što su Božić i Nova godina, vlada strka i zbrka unutar velikih trgovačkih lanaca. Kupuje se na veliko- od namirnica, poklona do božićnih ukrasa. Jednom riječju, vlada jedna velika shoppingmanija. Ono na što obitelji posebno paze je ukrasiti stol raznim delicijama, jelima koja nisu svakodnevno na meniju već su posebno spravljena za blagdanski ugođaj. Kod nas se najviše prave razna pečenja s krumpirom, uz francusku ili koju drugu salatu, slatke ili slane kiflice, kolači raznih vrsta i okusa, a naravno, za Badnjak je neizostavna riba, pečena ili pohana. Vjerujemo da su vam od samog spominjanja ove hrane počele rasti zazubice, no ovdje vam donosimo sasvim oprečne "delicije“ da vidite kakvi se sve specijaliteti pripremaju diljem svijeta. Upozorenje najvećim gurmanima i sladokuscima, jer ono što ćete vidjeti i nije baš ugodno za želudac!U današnjem svijetu zaista je sve moguće, pa i to da ljudi jedu nezamislive stvari koje će se normalnome čovjeku činiti kao da su ispale iz Sotonine kuharice. Izdvojili smo za vas neke od ovih specijaliteta...

Sardinija, ItalijaCasu MarzuVećina ljudi voli jesti sireve, no čekajte da čujete kakav sir jedu Talijani! Casu Marzu je ovčji sir u kojeg je namjerno ubrizgana Piophila casei, tzv. sirna muha. Njezine ličinke, jajašca, šire se sirom tako da u procesu razgradnje zadobije vrlo neugodan miris. Nezgodno je i to što ličinke mogu skakati uokolo pa onaj koji jede sir mora pomno paziti da mu koja ličinka ne uleti u oko. Okus sira je toliko jak, kao da jezik gori, a najgore od svega je što ličinke mogu preživjeti unutar crijeva uzrokujući proljeve i povraćanja. Vrlo motivirajuće za one koji se odluče probati taj sir! Još kad vam kažemo da je pravljenje ove delikatese u Sardiniji protuzakonito, onda možete zaključiti da je sir zaista loš za organizam.

IrakOvčja glavaNe, ovo nije prijeteća poruka teroristima ili ljubiteljima životinja, već jedno od omiljenih jela Iračana. Volite li ovčetinu? Iračani tvrde da je najukusnija ovčja glava, kuhana u vodi. I dok tako poslužena ovčja glava zuri u njih, Iračani će bez imalo sažaljenja oglodati i posljednji komadić obraza s jadne ovčice. Zaista zastrašujuće!

Jugoistočna AzijaBalutDragi sladokusci, predstavljamo vam Balut. To je prokuhano, oplođeno pačje ili kokošje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Još nerazvijene kosti tako kuhanog poluživog embrija daju dodatni "šmek" i hrskavi okus. Filipinci, Kambodžani i Vijetnamci kažu da je balut bogat proteinima i odličan afrodizijak. Filipinci ga jedu nakon sedamnaest dana, dok još nema ni perje ni kljun, a Vijetnamci se strpe dvadesetak dana, kada embrio dobije sva obilježja malog pačića ili pilića, kojemu nedostaje još koji dan da se sam izlegne. Jede se sve, a za potpun užitak dodaje se sol, čili ili ocat dok se najčešće konzumira uz pivo. Iako se uglavnom mogao naći kod uličnih prodavača, danas je u ponudi skupih restorana. Mislim da nakon ovog prizora (slike) nećete gledati jaje istim očima kao dosad. Nadajmo se da nećete postati vegani!

KorejaVino od beba miševa
Što je, dovraga, to - otet će se mnogima iz usta kada ugledaju ovu sliku. Naime, kad smo već kod embrija, malih slatkih patkica i pilića, nećemo zaobići ni ovo morbidno jelo, točnije piće. Pa što će bolje okrijepiti vaš organizam od vina u kojem su se pacale male bebe miševa?! Vino od beba miševa je tradicionalni kineski i korejski "tonik zdravlja“. Mali su miševi, još nejaki, zatvorenih očiju i nedovoljno razvijeni, otrgnuti od krila majke i živi stavljeni u bocu rižinog vina. Kakav okus u vinu daju ovi mišići zaista ne znamo, no sam pogled na njih tjera nam suze na oči...

KambodžaŠtakorDok se nekima diže kosa na glavi od same pomisli na štakore, Kambodžani ih vole baciti na roštilj. Ma kakve kobase, odresci ili slanina, dajte nam štakore! Pripremanje štakora isto je kao pripremanje svakog drugog mesa: očisti se koža, fino pospe začinima i spremno je za pečenje. Oni koji su se drznuli probati meso štakora kažu da ima okus piletine. Kambodžani, dođite u Hrvatsku i očistite nas od parcova! Drage ćemo vam volje ustupiti teritorij da ga istrijebite od tih silnih štetočina. Nadamo se samo da ih znate uhvatiti. Ova slika svjedoči da se meso štakora vrlo često prodaje na tržnici i da je vrlo traženo.

KinaGnijezdo čiopeGnijezdo čiope jedno je od cijenjenih jela u Kini. Čiopa je ptica vrlo slična lastavici koja gnijezda ne radi od grančica već od vlastite pljuvačke vrlo neobičnog kemijskog sastava pa se u dodiru sa zrakom stvrdne. Njeno gnijezdo se u Kini smatra ekskluzivnom delicijom i spada u jela visoke klase. Štoviše, njena je pljuvačka toliko na cijeni da je dosegla status jednog od najskupljih prehrambenih proizvoda životinjskog porijekla. Obično se servira kao predjelo u juhi ili kao slatkiš.

Da, ljudi su zaista čudna bića. Još su veći čudaci oni koji su osmislili ova jela. Mi ostajemo pri maminim kuhinjama i dobrim starim prokušanim receptima.
Mya
28.11.2008. u 11:23 • 8 KomentaraPrint#