LažAko su nekome Butkovićev lažni intervju sa Sanaderom ili Nacionalov intervju sa tadašnjim bjeguncem Gotovinom bili skandali hrvatskog novinarstva, treba onda malo pogledati u kolijevku demokracije, SAD, i upoznati se s ondašnjim novinarskim skandalima. Prvi se spominju već od početka prošlog stoljeća, međutim, ovdje smo izdvojili samo pet novijih koji su, naravno, raskrinkani.


1. Jeffrey T. Kuhner, “Insight” lažni "Islamski seminar" reportaža (2007)Jeffrey T. KuhnerU siječnju prošle godine, u tijeku dvogodišnje američke predsjedničke kampanje, online magazine “Insight” objavio je anonimni članak u kojem se navodilo da je tadašnji predsjednički kandidat (a sadašnji budući predsjednik) Barack Obama tijekom djetinjstva pohađao islamski seminar u svojoj školi. Nakon objave vijesti, CNN je poslao reportere u Indoneziju, gdje je navodno Obama pohađao navedeni seminar. Njihovo je saznanje bilo, pak, potpuno drugačije - škola je, naime, bila javna škola sa studentima svih nacionalnosti i vjera, a ne striktno islamska kako je “Insight” navodio. Javnu ispriku online magazine je izdao tek ove godine.


2. CNN i snajperski video (2006)CNNTe godine CNN je emitirao mali dio videa koji su anonimno dobili u kojem se vidi snajperist koji puca i navodno ubija američke vojnike. Nakon emitiranja, CNN je optužen za propagiranje neprijatelja Amerike kroz prikazivanje ubojstva američkog vojnika.


3. Busheva administracija plaćala kolumniste (2005)George BushTko bi rekao da se ovakvi gafovi mogu dogoditi i jednom predsjedniku najveće današnje svjetske sile. Naime, 2005. je došao na svjetlo dana skandal u kojem su predstavnici Bijele kuće plaćali desničarskim medijima i njihovim kolumnistima da promoviraju razne ideje predsjednika Georgea Busha. Plaćeno je više tisuća dolara, točnije preko 350.000 dolara trojici novinara koji su za uzvrat hvalili Bushevu politiku



4. Boston Globe i lažne slike silovanja (2004.)Boston GlobeU svibnju 2004. Boston Globe je u svojim izdanjima upotrijebio nekoliko fotografija američkih vojnika kako siluju i muče žene u Iraku. Nakon objavljivanja, fotografije su prepoznate kao komercijalne koje su nastale radi pornografske web stranice “Sex in war”. Zanimljivo, sve drugi mediji su odmah otkrili fotografije kao lažne i to nekoliko tjedana prije nego je Boston ih objavio.


5. Stephen Glass, “The New Republic” (1998.)Stephen GlassMožda najpoznatiji slučaj novinarskog skandala u Americi je onaj Stephena Glassa. Naime, on je tijekom devedesetih potpuno izmislio 27 članaka. Uhvaćen je na djelu kada je Forbes Magazine poslao dokaze Republicu da je Glass izmislio članak o petnaestogodišnjem hakeru koji je provalio u sustav jedne velike tvrtke i onda dobio posao u toj tvrtki. Prema ovom slučaju je snimljen i film “Shattered Glass” iz 2003, a sam Glass je izdao i istoimenu knjigu o svojim lažnim tekstovima.


RM
08.11.2008. u 20:54 • 1 KomentaraPrint#